Дали знаете дека? (Објава бр.12)

Со денешната објава ја затвораме 3 месечната онлајн кампања за превенција и заштита од шумските пожари!

По завршување на кампањата, сите едукативни материјали ќе може да ги најдете на нашата веб страна во делот на https://ursusspeleos.org.mk/za-nas/publikacii-i-dokumenti/

За крај, сакаме да посочиме дека:

 • Да ја заштитиме природата!
 • Правото на чиста и здрава животна средина е основно човеково право!

Активноста е реализирана во рамките на проектот Заштитени подрачја за природата и луѓето, имплементиран од WWF Adria со поддршка на СИДА, Шведската агенција за развој и соработка

Содржината и ставовите изразени тука се на авторите и не ги отсликуваат ставовите на СИДА

Eko-svestWWF Adria

#ursusspeleos#slatinskiizvor#wwfadria#ekosvest#nature#урсусспелеос#слатинскиизвор#пожари#превенција

Дали знаете дека? (Објава бр.11)

Што да правите доколку не можете да се евакуирате?

 • Поместете ги сите запаливи материјали подалеку од вашиот дом
 • Затворете ги сите прозорци и врати за да спречите пожарот и чадот да навлезат во внатрешните простории, затворете/заштитете ги прозорите со подебела иверка
 • Вклучете светло во секоја соба од вашата куќа, на тремот, и во дворот. Ова ќе го направи вашиот дом видлив доколку е потребно ваша евакуација од страна на спасувачите
 • Останете смирени и не паничете!
 • Наполнете мијалници, кади и кофи со вода. Овие можат да бидат важна дополнителна резерва на вода
 • Доколку имате, затворете ги доводите за плин
 • Отстранете ги завесите
 • Бидете внимателни, доколку има чад, ставете заштита преку вашата уста и нос за да не го вдишете
 • Известете ги надлежните лица за вашата локација со цел да се организира спасувачка акција
 • Доколку е потребно, укажете прва помош!

Повеќе за шумските пожари и нивните ефекти, можете да прочитате на:

http://www.mkdsumi.com.mk/zasumite.php?page=3&s=8

https://www.dzs.gov.mk/fire

https://doma.edu.mk/…/pricini-za-sumski-pozari-i…

http://www.unfccc.org.mk/…/Forestry_final_MK%20so%20CIP…

Активноста е реализирана во рамките на проектот Заштитени подрачја за природата и луѓето, имплементиран од WWF Adria со поддршка на СИДА, Шведската агенција за развој и соработка

Содржината и ставовите изразени тука се на авторите и не ги отсликуваат ставовите на СИДА

Eko-svestWWF Adria

#ursusspeleos#slatinskiizvor#wwfadria#ekosvest#nature#урсусспелеос#слатинскиизвор#пожари#превенција

Дали знаете дека? (Објава бр.10)

Што да правиме во случај на шумски пожар?

Евакуацијa

 • Следете ги насоките од државните институции и локалните власти, доколку е наредено евакуација, веднаш направете го тоа
 • Затворете ги доводите на плин и електрична енергија и затворете ја вратата по напуштање на вашиот дома
 • Заедно со вас понесете ги вашите вредни документи, домашни миленици и основни работи за преживување
 • Евакуирајте се во спротивен правец од огнената стихија, на безбедно место
 • Доколку треба да поминувате низ чад, покријте ги дишните патишта со ткаенини за да спречите вдишување на чад

Фотографијата е превземена од wikipedia

Повеќе за шумските пожари и нивните ефекти, можете да прочитате на:

http://www.mkdsumi.com.mk/zasumite.php?page=3&s=8

https://www.dzs.gov.mk/fire

https://doma.edu.mk/…/pricini-za-sumski-pozari-i…

http://www.unfccc.org.mk/…/Forestry_final_MK%20so%20CIP…

Активноста е реализирана во рамките на проектот Заштитени подрачја за природата и луѓето, имплементиран од WWF Adria со поддршка на СИДА, Шведската агенција за развој и соработка

Содржината и ставовите изразени тука се на авторите и не ги отсликуваат ставовите на СИДА

Eko-svestWWF Adria

#ursusspeleos#slatinskiizvor#wwfadria#ekosvest#nature#урсусспелеос#слатинскиизвор#пожари#превенција

Дали знаете дека? (Објава бр.9)

Што да правиме во случај на шумски пожар?

 • Во случај да забележите шумски пожар веднаш известете ја локалната Територијална противпожарна единица на бројот 193 или 112 (Центар за управување со кризи)
 • Следно, облечете се правилно за да спречите изгореници. Носете долги панталони и памучни или волнени кошули или јакни со долги ракави.
 • Ракавиците обезбедуваат дополнителна заштита.
 • Не носете кошули со кратки ракави
 • Фотографијата е од сопствената база на ИД Урсус спелеос

Повеќе за шумските пожари и нивните ефекти, можете да прочитате на:

http://www.mkdsumi.com.mk/zasumite.php?page=3&s=8

https://www.dzs.gov.mk/fire

https://doma.edu.mk/…/pricini-za-sumski-pozari-i…

http://www.unfccc.org.mk/…/Forestry_final_MK%20so%20CIP…

Активноста е реализирана во рамките на проектот Заштитени подрачја за природата и луѓето, имплементиран од WWF Adria со поддршка на СИДА, Шведската агенција за развој и соработка

Содржината и ставовите изразени тука се на авторите и не ги отсликуваат ставовите на СИДА

Eko-svestWWF Adria

#ursusspeleos#slatinskiizvor#wwfadria#ekosvest#nature#урсусспелеос#слатинскиизвор#пожари#превенција

Дали знаете дека? (Објава бр.8)

Како да го подготвиме нашиот дом за шумски пожари?

 • Направете безбедна зона околу вашата куќа
 • Исечете/уредете ги гранките што надвиснуваат над покривот или оџакот.
 • Редовно отстранувајте ги листовите од олуците.
 • Користете материјали за покриви кои се отпорни на оган.
 • Обезбедете соодветен пристап за противпожарни возила и набавете основни материјали за гаснење на пожар (лопата, противпожарна метла, црево за вода итн.)

Повеќе за шумските пожари и нивните ефекти, можете да прочитате на:

http://www.mkdsumi.com.mk/zasumite.php?page=3&s=8

https://www.dzs.gov.mk/fire

https://doma.edu.mk/…/pricini-za-sumski-pozari-i…

http://www.unfccc.org.mk/…/Forestry_final_MK%20so%20CIP…

Активноста е реализирана во рамките на проектот Заштитени подрачја за природата и луѓето, имплементиран од WWF Adria со поддршка на СИДА, Шведската агенција за развој и соработка

Содржината и ставовите изразени тука се на авторите и не ги отсликуваат ставовите на СИДА

Eko-svestWWF Adria

#ursusspeleos#slatinskiizvor#wwfadria#ekosvest#nature#урсусспелеос#слатинскиизвор#пожари#превенција

Дали знаете дека? (Објава бр.7)

Како да спречиме шумски пожар во летната сезона и за време на кампување?

 • Почитувајте ги локалните закони и правила, посебно при кампување и палење на камперски огнови на отворено
 • Чувајте ги сите запаливи предмети подалеку од оган.
 • Исчистете ги лисјата, гранчињата и тревата во круг со дијаметар од 10 метри од оган.
 • Имајте противпожарни алатки во близина и при рака.
 • Никогаш не оставајте пожар без надзор.
 • Внимателно отстранете го врелиот јаглен.
 • Изгаснете ги сите жарчиња.

Фотографијата е превземена од wikipedia

Повеќе за шумските пожари и нивните ефекти, можете да прочитате на:

http://www.mkdsumi.com.mk/zasumite.php?page=3&s=8

https://www.dzs.gov.mk/fire

http://www.unfccc.org.mk/…/Forestry_final_MK%20so%20CIP…

https://doma.edu.mk/…/pricini-za-sumski-pozari-i…

Активноста е реализирана во рамките на проектот Заштитени подрачја за природата и луѓето, имплементиран од WWF Adria со поддршка на СИДА, Шведската агенција за развој и соработка

Содржината и ставовите изразени тука се на авторите и не ги отсликуваат ставовите на СИДА

Eko-svestWWF Adria

#ursusspeleos#slatinskiizvor#wwfadria#ekosvest#nature#урсусспелеос#слатинскиизвор#пожари#превенција

Едукативна кампања за заштита на пештери и лилјаци

Во текот на месец мај 2022 година, во рамки на проектот за „Развој на едукативни ресурси за заштита на пештерите и лилјаците во Националниот парк Галичица“, поддржан од PONT/CEPF, се подготви и реализираше едукативна кампања за промоција и заштита на пештерите и лилјаците во Националниот парк Галичица. Кампањата се состоеште од 23 објави и опфати вкупно 18186 лица на социјалните медиуми.

За време на кампањата која се реализираше на социјалните медиуми, јавноста можеше да се запознае со општите податоци за спелеологијата, пештерските украси, значењето на пештерите и лилјаците, специфични пештери во Националниот парк Галичица (Самотска Дупка, Колкоа дупка итн), специфични лилјаци кои што живеат во пештерите во Националниот парк Галичица (голем потковичар, медитерански потковичар итн.) а водно можеше да се запознае и со начинот како може да се посети пештера и каква опрема е потребна.

Линкови до објавите:

Број на објаваЛинк до објавата
https://www.facebook.com/UrsusSpeleos/posts/10166345978840074
 2https://www.facebook.com/UrsusSpeleos/posts/10166354698385074
 3https://www.facebook.com/UrsusSpeleos/posts/10166360623945074
 4https://www.facebook.com/UrsusSpeleos/posts/10166363386370074
 5https://www.facebook.com/UrsusSpeleos/posts/10166366156535074
 6https://www.facebook.com/UrsusSpeleos/posts/10166375307865074
 7https://www.facebook.com/UrsusSpeleos/posts/10166378563425074
 8https://www.facebook.com/UrsusSpeleos/posts/10166382120180074
 9https://www.facebook.com/UrsusSpeleos/posts/10166386172525074
 10https://www.facebook.com/UrsusSpeleos/posts/10166389745935074
 11https://www.facebook.com/UrsusSpeleos/posts/10166398772340074
 12https://www.facebook.com/UrsusSpeleos/posts/10166401571300074
 13https://www.facebook.com/UrsusSpeleos/posts/10166404397310074
 14https://www.facebook.com/UrsusSpeleos/posts/10166406986770074
 15https://www.facebook.com/UrsusSpeleos/posts/10166409570005074
 16https://www.facebook.com/UrsusSpeleos/posts/10166417726730074
 17https://www.facebook.com/UrsusSpeleos/posts/10166420559525074
 18https://www.facebook.com/UrsusSpeleos/posts/10166423275350074
 19https://www.facebook.com/UrsusSpeleos/posts/10166426456170074
 20https://www.facebook.com/UrsusSpeleos/posts/10166429336025074
 21https://www.facebook.com/UrsusSpeleos/posts/10166438388800074
 22https://www.facebook.com/UrsusSpeleos/posts/10166441921560074
 23https://www.facebook.com/UrsusSpeleos/posts/10166442585180074

Онлајн кампањата е во рамките на проектот „Развој на едукативни ресурси за заштита на пештерите и лилјаците во Националниот парк Галичица“, поддржан од PONT/CEPF

Prespa Ohrid Nature Trust – PONTCEPF Mediterranean Basin Hotspot Program

Црвен крст ОхридEco – LogicNational Park Galicica

#црвенкрстохрид#урсусспелеос#екологик#велоучилишта#националенпаркгаличица#pont#cepf#пештери#лилјаци#yearofkarst#месецнапештериилилјаци

Дали знаете дека? (Објава бр.6)

Дали знаете дека?

Чистата вода е највредниот ресурс што доаѓа од нашите шуми. Здравите шуми складираат вода и филтрираат загадувачи на природен и бесплатен начин

Фотографијата е панорамска фотографија на Споменикот на природата „Слатински Извор“ од архивите на ИД Урсус спелеос

Повеќе за шумските пожари и нивните ефекти, можете да прочитате на:

http://www.mkdsumi.com.mk/zasumite.php?page=3&s=8

https://www.dzs.gov.mk/fire

https://doma.edu.mk/…/Forestry_final_MK%20so%20CIP.pdf

Активноста е реализирана во рамките на проектот Заштитени подрачја за природата и луѓето, имплементиран од WWF Adria со поддршка на СИДА, Шведската агенција за развој и соработка

Содржината и ставовите изразени тука се на авторите и не ги отсликуваат ставовите на СИДА

Eko-svestWWF Adria

#ursusspeleos#slatinskiizvor#wwfadria#ekosvest#nature#урсусспелеос#слатинскиизвор#пожари#превенција

Дали знаете дека? (Објава бр.5)

Дали знаете дека?

 • Временските услови можат директно да придонесат за појава на шумски пожари преку удари на гром или индиректно преку континуирано топли периоди, топлотни бранови и суши
 • Гром удира на земјата над 100.000 пати на ден. 10 до 20% од овие удари на гром може да предизвикаат пожар

Повеќе за шумските пожари и нивните ефекти, можете да прочитате на:

http://www.mkdsumi.com.mk/zasumite.php?page=3&s=8

https://www.dzs.gov.mk/fire

https://doma.edu.mk/…/pricini-za-sumski-pozari-i…/

http://www.unfccc.org.mk/…/Forestry_final_MK%20so%20CIP…

Активноста е реализирана во рамките на проектот Заштитени подрачја за природата и луѓето, имплементиран од WWF Adria со поддршка на СИДА, Шведската агенција за развој и соработка

Содржината и ставовите изразени тука се на авторите и не ги отсликуваат ставовите на СИДА

Eko-svestWWF Adria

#ursusspeleos#slatinskiizvor#wwfadria#ekosvest#nature#урсусспелеос#слатинскиизвор#пожари#превенција

Дали знаете дека? (Објава бр.4)

Дали знаете дека?

Шумски пожар е неконтролиран пожар. Шумски пожари често се случуваат во ненаселени области, но тие можат да се појават насекаде и да им наштетат на домовите, земјоделството, луѓето и животните кои ќе се најдат на патот на огнената стихија

Фотографијата е од сопствената дата база на ИД Урсус спелеос и е фотографирана за време на шумски пожар во заштитеното подрачје Споменик на природата Слатински Извор.

Повеќе за шумските пожари и нивните ефекти, можете да прочитате на:

http://www.mkdsumi.com.mk/zasumite.php?page=3&s=8

https://www.dzs.gov.mk/fire

https://doma.edu.mk/…/pricini-za-sumski-pozari-i…/

http://www.unfccc.org.mk/…/Forestry_final_MK%20so%20CIP…

Активноста е реализирана во рамките на проектот Заштитени подрачја за природата и луѓето, имплементиран од WWF Adria со поддршка на СИДА, Шведската агенција за развој и соработка

Содржината и ставовите изразени тука се на авторите и не ги отсликуваат ставовите на СИДА

Eko-svestWWF Adria

#ursusspeleos#slatinskiizvor#wwfadria#ekosvest#nature#урсусспелеос#слатинскиизвор#пожари#превенција