Онлајн предавање за карстот во Словенија – Матеј Блатник (Matej Blatnik)

Centre for Ecology, Evolution and Environmental Changes – cE3c по повод 2021 година, меѓународната година на пештерите и карстот, организира серијал на вебинар насловен „The cave show“ со цел подигнување на свеста за заштита и промоција на карстот, споделување на информации, истражувања итн.

Денес нашите членови имаа можност да се запознаат со историјата на истражувањето на карстот во Словенија, истражувања, значајни пештери и пропасти но и општи податоци за карстот и карстните појави.

Предавач беше Матеј Блатник (Matej Blatnik) од Karst Research Institute ZRC SAZU од Постојна, Словенија.

Снимка од предавањето можете да проследите на следниот линк: https://www.youtube.com/watch?v=aUqZ_F9N7QA

#2021yearofkarst#ursusspeleos#elearning#webinar#thecaveshow#slovenia#karst