Дали знаете дека? (Објава бр.10)

Што да правиме во случај на шумски пожар?

Евакуацијa

  • Следете ги насоките од државните институции и локалните власти, доколку е наредено евакуација, веднаш направете го тоа
  • Затворете ги доводите на плин и електрична енергија и затворете ја вратата по напуштање на вашиот дома
  • Заедно со вас понесете ги вашите вредни документи, домашни миленици и основни работи за преживување
  • Евакуирајте се во спротивен правец од огнената стихија, на безбедно место
  • Доколку треба да поминувате низ чад, покријте ги дишните патишта со ткаенини за да спречите вдишување на чад

Фотографијата е превземена од wikipedia

Повеќе за шумските пожари и нивните ефекти, можете да прочитате на:

http://www.mkdsumi.com.mk/zasumite.php?page=3&s=8

https://www.dzs.gov.mk/fire

https://doma.edu.mk/…/pricini-za-sumski-pozari-i…

http://www.unfccc.org.mk/…/Forestry_final_MK%20so%20CIP…

Активноста е реализирана во рамките на проектот Заштитени подрачја за природата и луѓето, имплементиран од WWF Adria со поддршка на СИДА, Шведската агенција за развој и соработка

Содржината и ставовите изразени тука се на авторите и не ги отсликуваат ставовите на СИДА

Eko-svestWWF Adria

#ursusspeleos#slatinskiizvor#wwfadria#ekosvest#nature#урсусспелеос#слатинскиизвор#пожари#превенција