Дали знаете дека? (Објава бр.9)

Што да правиме во случај на шумски пожар?

  • Во случај да забележите шумски пожар веднаш известете ја локалната Територијална противпожарна единица на бројот 193 или 112 (Центар за управување со кризи)
  • Следно, облечете се правилно за да спречите изгореници. Носете долги панталони и памучни или волнени кошули или јакни со долги ракави.
  • Ракавиците обезбедуваат дополнителна заштита.
  • Не носете кошули со кратки ракави
  • Фотографијата е од сопствената база на ИД Урсус спелеос

Повеќе за шумските пожари и нивните ефекти, можете да прочитате на:

http://www.mkdsumi.com.mk/zasumite.php?page=3&s=8

https://www.dzs.gov.mk/fire

https://doma.edu.mk/…/pricini-za-sumski-pozari-i…

http://www.unfccc.org.mk/…/Forestry_final_MK%20so%20CIP…

Активноста е реализирана во рамките на проектот Заштитени подрачја за природата и луѓето, имплементиран од WWF Adria со поддршка на СИДА, Шведската агенција за развој и соработка

Содржината и ставовите изразени тука се на авторите и не ги отсликуваат ставовите на СИДА

Eko-svestWWF Adria

#ursusspeleos#slatinskiizvor#wwfadria#ekosvest#nature#урсусспелеос#слатинскиизвор#пожари#превенција